Üniversitede okunacak en iyi bölümler burada ”4 yıllık bölümler” ifadesi ile kastedilen şey, tüm lisans bölümleridir; zira listemizde eğitim süresi sadece 4 yıl olan bölümler yer almamakta, 5 yıllık veya 6 yıllık lisans bölümleri de bulunmaktadır.
Geçmişten beri halk arasında en iyi olarak ifade edilen çeşitli 4 yıllık bölümler bulunmaktadır. Bu bölümleri, sokaktaki sıradan bir insana dahi sorsanız, size yanıt verebileceklerdir. (Tıp, yani doktorluk gibi). Elbette ki yazımızda bu bölümlere de yer vereceğiz; ancak çoğumuzun bilmediği yeni bölümler veya iş imkanları sonradan genişleyen bazı belli başlı bölümleri de listemize dahil ettik.
Unutulmamalıdır ki en iyi dört yıllık bölümler sadece bizim kendi araştırmamız ve kişisel düşüncelerimiz neticesinde derlenmiştir. Bizim en iyi dediğimiz bir bölümü sizin beğenmemeniz gayet normaldir. bu yüzden kişisel tartışmalara girmenin gereksiz olduğu düşüncesindeyiz. Neyse, konuyu daha fazla dağıtmadan tercih edilebilecek, ataması kolay olan en iyi dört yıllık bölümlere geçelim. (Sıralama rastgele yapılmıştır)
Tercih Edilebilecek En İyi 4 Yıllık Bölümler
1- Tıp Fakültesi
Yıllardır popülerliğini ve iş bulma imkanlarını asla yitirmeyen Tıp Fakültesi, en iyi 4 yıllık bölümler arasında sayılmayı gerçekten hak ediyor. MF-3 puanı ile tercih edilen Tıp Fakültesi için YGS, LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmeniz gerekiyor.
2- Eczacılık Fakültesi
Tıp Fakültesi kadar olmasa da hala iyi kazançlar sağlanan ve son derece popüler olup çokça tercih edilen bir bölümdür. Puan türü MF-3’tür. Girilmesi gereken sınavlar ise YGS, LYS-1 ve LYS-2’dir.
3- Diş Hekimliği Fakültesi
Tıp doktorluğuna göre daha rahat bir meslek diş hekimliği bölümü de MF-3 puanı ile tercih ediliyor ve bu bölüm için de YGS, LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına giriliyor.
4- Mimarlık
Mühendislik bölümleri ile paralellik gösterdiği için MF-4 puanı ile öğrenci alıyor. Popüler ve karizmatik bir meslek. aynı zamanda iyi kazançlar elde edilebiliyor.
5- İç Mimarlık
Mimarlık bölümü ile aynı puan türünden öğrenci alıyor ve girilmesi gereken sınavlar da aynı. Özellikle son yıllarda gözd olan mesleklerden birisi haline geldi.
6- Yazılım Mühendisliği
MF-4 puan türü ile bölüme giriliyor. sınavlar aynı şekilde YGS, LYS-1 ve LYS-2. Bilgisayar ve akıllı cihazların bu denli yaygın kullanıldığı günümüzde, kendisini iyi geliştiren bir yazılım mühendisi harika işler çıkarabilir, dolayısı ile dolgun maaşlarla veya kazançlarla çalışabilir.
7- Bilgisayar Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği ile ilgili verdiğimiz bilgiler Bilgisayar Mühendisliği için de geçerlidir. Devlet kurumlarında da özel sektörde de iş bulmak kolaydır.
8- Tıp Mühendisliği
Henüz bölüm ile ilgili alım yapılmasa da gözde mesleklerden birisi olacağı düşünülüyor. Şu an için yaygın bir bölüm değil; ancak rağbet gören ve yüksek puanlarla yerleşilen bir bölüm.
9- Otomotiv Mühendisliği
Özellikle özel sektörde iş imkanı bol olan bir bölüm. Büyük firmalarda hatırı sayılır maaşlarla çalışmak mümkün. MF-4 puanı ile giriliyor.
10- İnşaat Mühendisliği
Ticaretten de anlayan birisi kendi işini yaparak mükemmel yerlere gelebilir. Çeşitli firmalarla anlaşılarak, kat karşılığı konut yapıp satışını yapmak gerçekten çok kazançlı bir iş. Puan türü MF-4.
11- Hukuk Fakültesi
Her TM öğrencisinin hayallerini süsleyen bir bölüm olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Gerek devlette gerekse de özelde iş bulma imkanı geniştir. Maaşları da iyi sayılır. Hele de istenen kariyer yapılmışsa… Puan türü MF-3; girilmesi gereken sınavlar ise YGS, LYS-1 ve LYS-3.
12- Beslenme ve Diyetetik
Özellikle TV programlarında çok iyi yerlere gelmiş diyetisyenleri görenler bu bölüme daha çok heves ediyor. Gerçekten de rahat ve temiz bir meslek. Çevreniz de genişse bu mesleği huzur ve para içinde yapabilirsiniz. Birçok sağlık bölümü gii MF-3 puanı ile tercih ediliyor. Beslenme ve Diyetetik bölümü için YGS, LYS-1 ve LYS-2 sınavlarına girmelisiniz.
13- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Öğretmenlik branşları içinde en rahat ve maaşı en dolgun branşlarından birisidir. Özel oda sahibi olursunuz ve derse girmeden de ek ders ücreti alırsınız. 3500 lira dolaylarında maaşı mevcuttur. Puan türü TM-3; girilmesi gereken sınavlar ise YGS, LYS-1 ve LYS-3’tür.
14- Psikoloji
Bu bölümü bitirenler aynı zamanda rehber öğretmeni olma şansına da sahiptir. Puan türü ve girilmesi gereken sınavlar Rehberlik ve Psikolojik Danışma bölümü ile aynıdır.
15- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Eskiden daha popüler olsa da hala en iyi dört yıllık bölümler arasında gösterilebilir. Puan türü MF-3; sınavlar YGS, LYS-1 ve LYS-2’dir.
16- Hemşirelik
İcra etmesi zor bir meslek olsa da iş bulması son derece kolaydır. Devlet hastanelerine atanamayanlar bile özel hastanelerde kolayca iş bulabilir ve özeldeki maaşlar da devlet maaşlarına neredeyse yakındır. YGS-2 ve MF-3 puanlarından birisi ile tercih edilir. Üniversiteye göre puan türü değişmektedir.
17- Uluslararası İlişkiler
Her üniversitede olmasa da iyi bir üniversitede okunduğunda çok iyi yerlere gelinebilir. Hele de yabancı dil ve iletişim konusunda kendisini geliştirenler gerek devlet kurumlarında gerekse de özel şirketlerde yüksek kariyerler yapabilirler. Puan türü TM-3’tür. Girilmesi gereken sınavlar YGS, LYS-1 ve LYS-3’tür. Tercih edilecek en iyi TM bölümlerinden bir tanesidir.
Üniversitede iken seçtiğiniz bölüm için Yüksek Lisans (Master) programlarının avantajlarını incelemeniz durumunda daha kolay karar verebilirsiniz. Örneğin; Endüstri Mühendisliği eğitimi aldıktan sonra, bir MBA kariyeriniz için bir avantaj sağlayacaktır. Psikoloji okursanız, Klinik Psikoloji ve Endüstriyel Psikoloji gibi alanlarda uzmanlaşarak kariyeriniz için bir avantaj kazanırsınız. Bu nedenle, önceden hangi alanda uzmanlaşacağınızı planlayarak bir üniversite seçimi yapabilirsiniz. Genel olarak, sağlık bölümlerinde, yüksek lisans yapmadan iş hayatında doğrudan çalışma fırsatına sahip olduğunuz için mezun olmayı düşünmüyorsanız sağlık bölümlerini seçebilirsiniz.
Üniversitede okunacak en iyi kısım elbette ülkeden ülkeye değişecektir, ancak gelişmekte olan ülkelerde, inşaat, bilgi ve teknoloji sektörlerinde iş olanakları özellikle yüksektir. Ayrıca, satış ve pazarlama gibi iş alanları gelişmekte olan dünya ekonomisinde oldukça popülerdir.
Yurt dışında eğitim almak için en çok tercih edilen bölümler:
Endüstri Mühendisliği (Industrial Engineering)
Makine Mühendisliği (Mechanical Engineering)
İnşaat Mühendisliği (Civil Engineering)
Mekatronik Mühendisliği (Mechatronic Engineering)
Elektrik Mühendisliği (Electrical Engineering)
Bilgisayar Mühendisliği (Computer Engineering)
Bilişim Sistemleri Mühendisliği (Information Systems Engineering)
Bilgi Teknolojileri (Information Technology-IT)
Psikoloji (Psychology)
Ekonomi (Economics)
Uluslararası Yönetim (International Management)
Etkinlik Yönetimi (Event Management)
Uluslararası İlişkiler (International Relations)
Uluslararası Ticaret (International Trade)
İşletme ya da Uluslararası İşletme (Business or International Business)
Radyo, Televizyon, Sinema (Radio, Television and Sinema)
Medya ve İletişim (Communication and Media)
İngilizce Öğretmenliği (English Teacher)
iş imkanı en yüksek olan bölümleri ve meslekleri haberimizden öğrenebilirsiniz. TÜİK beklenen açıklamayı yaptı. Üniversitelerin bazı bölümlerinden mezun olan öğrenciler daha rahat bir şekilde iş bulabiliyorlar. Hayatını şekillendirmek isteyen öğrenciler ise üniversite sınavlarında hangi bölüme girmek istediklerine göre hazırlanıyorlar.
Peki iş imkanı en yüksek olan bölümler ve meslekler hangileri?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, 2016 itibarıyla Türkiye’de 27 milyon 205 bin kişi istihdam edildi. İstihdam edilenlerin 8 milyon 564 binini ilkokul mezunları, 6 milyon 64 binini yüksekokul veya fakülte mezunları, 5 milyon 148 binini ilköğretim, ortaokul mezunu, 2 milyon 808 binini meslek lisesi mezunu, 2 milyon 685 binini genel lise mezunu, 978 binini okuma yazma bilmeyenler, 958 binini de okuma yazma bilen fakat bir okulu bitirmeyenler oluşturdu.
İstihdam edilen 6 milyonu aşkın üniversite mezununun 1,7 milyonu iş ve yönetim, 909 bini eğitim, 702 bini mühendislik ve işleri alanından mezun oldu.
En yüksek istihdam oranı veterinerlikte
Yüksekokul veya üniversite mezunları arasından Türkiye’de işgücü piyasasında değerlendirilen her 10 veterinerden 8’inin iş sahibi olduğu görüldü. Veterinerlik yüzde 82,3 istihdam oranıyla ilk sırayı alırken, bunu yüzde 79,3 ile mühendislik, yüzde 77,8 ile sağlık, yüzde 76,6 ile hukuk, yüzde 75,9 ile güvenlik hizmetleri, yüzde 72,3 ile biyoloji ve çevre bilimleri, yüzde 71,3 ile mimarlık, inşaat ile tarım, ormancılık ve balıkçılık, yüzde 71,2 ile fiziki bilimler, yüzde 69,5 ile iş ve yönetim alanları izledi.
En çok işsiz sosyal hizmet alanında
Yükseköğrenim mezunları arasında en yüksek işsizlik oranı yüzde 24 ile sosyal hizmetlerde olurken, bunu yüzde 23,5 ile iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri, yüzde 21,2 ile sanat, yüzde 19,2 ile gazetecilik ve enformasyon, yüzde 18,4 ile imalat ve işleme, yüzde 17 ile bilişim ve iletişim teknolojileri alanları takip etti.