Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Hakkında Bilgi

Bankacılık ve Sigortacılık bölümü finans, sigortacılık ve para piyasalarının işleyişi ve mevzuatı konusunda bilgi sahibi, banka ve sigortacılığın temel ilke ve kavramlarına hakim, banka  sigorta ürün ve hizmetlerinin etkin şekilde danışmanlığını, denetimini ve pazarlamasını yapabilecek deneyime sahip elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bankacılık ve Sigortacılık programı; Fakülte olarak LYS puan türü ile Yüksek Okul olarak ise YGS puan türü ile öğrenci almaktadır.

Kişisel Özellikler
Bankacılık ve Sigortacılık alanında çalışmak isteyenlerin; matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, kapalı ortamlarda çalışmaktan hoşlanan, sabırlı, dikkatli, güler yüzlü, yeniliklere açık kimseler olması gerekir.

Dersler ve Eğitim Süreleri
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince finansal muhasebe, temel iletişim becerileri, ticaret hukuku, genel bankacılık bilgileri, genel sigortacılık bilgileri, temel bankacılık hizmetleri, temel sigortacılık hizmetleri, banka ve sigorta muhasebesi, banka ve sigorta hukuku, temel kredi bilgileri, hizmet pazarlaması, fon yönetimi, risk yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, bankacılıkta bilgisayar, ekonomi, istatistik gibi dersler verilmektedir. Eğitim sürecinde öğrencilerin iş hayatını yakından tanımaları için zorunlu staj söz konusudur.

Sosyal Statü ve Ünvanlar
Bankacılık ve sigortacılık bölümünü bitirenlere lisans diploması verilir.

Çalışma Sahaları
Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunları, sektörün ihtiyacı olan teorik ve teknik altyapılarıyla nitelikli eleman olarak reel ve finans sektöründe ve ayrıca geleceğin akademisyenleri olarak yüksek eğitim kurumlarında yerlerini almaktadır. Ayrıca kamu ve özel sektörün çeşitli birimlerinde çalışma imkanına sahiptirler. Yeminli mali müşavirlik ve muhasebecilikle ilgili kanun gereğince stajlarını tamamladıktan sonra kendi adlarına muhasebe bürolarını açabilmektedirler.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü, bugünün rekabetçi piyasa koşullarında, sektörün gerektirdiği güncel bilgilerle donatılmış, hızlı ve doğru bir şekilde analitik kararlar alabilen, teorik bilgi yanında çeşitli sistem ve program uygulamaları aracılığıyla pratik bilgiye sahip mezunlar yetiştirmeye yönelik olarak tasarlanmıştır. Ders programları, risk üstlenme konusunun özellikle son yıllarda bireyin sorumluluğuna geçmesiyle ve çeşitli risk hesapları doğrultusunda belli konuların zorunlu sigorta kapsamına dahil edilmesiyle, sektörde nitelikli çalışan gücüne ihtiyaç olduğu dikkate alınarak düzenlenmiştir.

Bankacılık sektörünü seçtiyseniz öncelikle size şunu belirtmek isteriz. Dışarıdan söylenen gibi “çok para var bu işte” cümlelerini duymanızın doğruluk payı yoktur. Evet, çok para vardır ama o paralar bankanındır. Bu sektörde kariyer hedeflerseniz ve belirtilen rakamlara ulaşırsanız, işte o zaman kazanmaya başlarsınız. Her sektörde var olan yükselme, bankacılık sektöründe de uygulanmaktadır. Görevini başarıyla yapan personellerin yükseltilmesi sağlanarak maaşlarında da iyileştirmeler yapılır.

Bankacılık sektörüne yeni başlıyorsanız öncelikle bu işe asgari ücretle yani 1600 TL ile başlarsınız. Kariyer yaptıkça da maaşınızda artış olacaktır. Bankacı maaşları hemen hemen tüm bankalarda benzer şekilde olmaktadır. Bu yıl için asgari ücretin 1600 TL olarak açıklanmasıyla birlikte bu işe yeni başlayanlar için asgari ücret maaşı geçerli olacaktır. Aşağıda yer alan ortamala maaşlara ek olarak prim de eklenmiştir.

Bölüm, ülkemizin birçok devlet üniversitesinde okutulmaktadır. Öyle ki küçük ilçelerde kurulmuş olan yüksekokullarda bile bölümün eğitimi verilmektedir. YGS sınavına girenler önlisans baraj puanı olan 150 veya üzeri puan aldıklarında bu bölümü tercih listelerine ekleyebilirler. Bankacılık ve Sigortacılık bölümü için kullanılan puan türü YGS-6’dır. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz 150 ve üzeri puan ile kastedilen YGS-6 puanıdır. Bölümün eğitim süresi 2 yıldır. 2 Yıllık Bankacılık ve sigortacılık bölümü taban puanları düşük olduğu için ve birçok üniversitede bu bölüm okutulduğu için en çok tercih edilen önlisans programlarından birisidir. Birçok üniversitede bu bölüm okutulmakta ve bölüme her sene binlerce kontenjan verilmektedir. Sözel mezunlarının da sıkça tercih ettiği ve kazandığı Bankacılık ve sigortacılık bölümü sayısal dersler yüzünden okunması ciddi anlamda zor olan bir bölümdür. Matematik, İstatistik gibi sayısal derslerde çok zorlandığı için bu bölümden zor mezun olan veya bölümü bırakan öğrenciler bile bulunmaktadır. Aslında bölümün iş alanları geniştir; ancak o kadar çok mezun var ki bu mezunlar arasından sıyrılıp yüksek KPSS puanları ile atanmak çok zor.

Bankacılık ve Sigortacılık Mezunları Ne İş Yapar, Nerelerde Çalışır?

Aslında bölümün iş imkanlarını tahmin etmek çok da zor değil; zira bölüm mezunlarının ne iş yapıp nerede çalışacağı, bölümün adından dahi anlaşılabiliyor. Genel anlamda bölüm mezunlarının ne iş yaptığını söylemek gerekirse, bankalarda ve sigorta şirketlerinde çalıştıklarını söylemek mümkündür. Ancak yine de biz Bankacılık ve Sigortacılık bölümü iş olanaklarını, çalışma alanlarını maddeler halinde sıralayalım:

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Çalışma Alanları Bölüm mezunları aşağıda belirtilen iş alanlarında iş bulma imkanına sahiptir.

Bunlar: -Devlet Bankaları (Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank) -Özel Bankalar (Garanti Bankası, Akbank, Finansbank vs.) -Finans Kuruluşları -Sigorta Şirketleri -Brokerlik -Komisyoncu firmalar vs.

2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Mezunlarının Görevleri Nelerdir?

Bölüm mezunlarının bankalarda veya sigorta şirketlerinde çalışması, farklı görevlerde bulunması anlamına gelir. Bankada çalışan biri bireysel müşterilerle ilgilenebilir, veznelerde çalışabilir. Sigorta şirketlerinde çalışanlar ise müşterilere sigorta teklifleri gönderir, mevcut müşterilerinin sigorta bitim tarihlerini takip eder, sigorta yaptıran müşterilerin evraklarını düzenler ve benzeri işleri yapar.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü Maaşları Ne Kadar?

KPSS ile devlet kurumlarına (banka veya diğer finans kurum ve kuruluşları) 2018 yılında 3500 lira dolaylarında maaş alırken; bu oran özel sektörde daha aşağılara çekilebileceği gibi, bölüm mezunlarının devlet memurlarına kıyasla daha yüksek maaş alması da mümkündür. Örneğin bir sigorta şirketinde 2 bin liraya çalışan bir mezun görmek de mümkündür, iyi bir özel bankada 4500 liraya çalışan mezun görmek de. İş, biraz da kendinizi geliştirmişlik düzeyiniz ve tecrübeniz ile alakalıdır. Göreve yeni başlayan bir Bankacılık ve sigortacılık mezunuysanız, muhtemelen yıllardır çalışan birine göre daha düşük maaş alırsınız.

2 Yıllık Bankacılık ve Sigortacılık Okuyanlar Hangi Bölümlere Dikey Geçiş Yapabilir?

Arkadaşlar Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden dikey geçiş yapılabilen tüm bölümleri saymayacağız; fakat sayısının 28 olduğunu söyleyelim. Bankacılık, sigortacılık, finans ve pazarlama ile ilgili olan neredeyse her bölüme dikey geçiş yapmanız mümkündür. Tabi bunun için DGS sınavına girmeli ve size lazım olan puanı almalısınız. Bu arada DGS sınavında sadece Türkçe ve Matematik sorularının bulunduğunu da söyleyelim. Bankacılık ve Sigortacılık KPSS Atamaları Hatırlarsanız, yazımızın başında, bu bölümün onlarca üniversitede okutulduğunu ifade etmiştik. Peki, bu iyi bir şey mi? Maalesef iyi değil. Neden? Çünkü her sene binlerce mezun veren bölüme, KPSS atamalarında yeterli kontenjan verilmemektedir. Bu da işsiz kalan mezun sayısını artırmakta ve KPSS puanlarının yükselmesine sebep olmaktadır. 2016 ve 2017 yıllarına bakıldığında bu bölümden mezun olup da devlete atanmak için en az 85 puan alınması gerektiğini görüyoruz ki bu puanı almak da gerçek manada zordur.

Öncelikli konu olarak bankacılık ve sigortacılık bölümü nedir ? sorusuna yanıt arayan öğrenciler için şu ifadeleri belirtebiliriz, Bankacılık okumak tam karışılığı ile gelecek dönemde bir banka personeli olmak için bu yönde eğitim almak anlamına gelmektedir. Bankacılık ürünleri, bankacılık işlemleri, bankaların bölümleri ve birimleri gibi temel bankacılık bilgisine sahip birer mezun aday olarak gönül rahatlığı ile banka iş ilanlarına başvuruda bulunmaktadırlar.

Eğitim süresince diğer derlerin yanı sıra, bankacılık ve sigortacılık bölümü dersleri ile kendine donanım katan öğrenci adaylar, mezun olduktan sonra birer bankacı, sigortacı olarak görev alabilecekleri gibi, lisans tamamlama yaparak farklı alanlara da yönelebilmektedirler. Günümüzde pek çok banka 2 yıllık bankacılık mezunu adaylar ile de çalışmaktadır. Bankaların düzenlediği banka sınavlarına da ayrıca davet alabilemektedirler.

Yerleştirme sonuçları ardından çoğu aday, gerek aileden gerekse çevreden aldıkları olumlu ve olumsuz tepkiler üzerinde düşünmekte, ve bir çok soru işaretinin yanıtını kendi içerisinde aramaktadır. Bunlardan ilk akla geleni ise; bankacılık ve sigortacılık bölümü kazananlar gelecekte ne iş yapabilir ? yada bir başka deyişle, bankacılık ve sigortacılık bölümü mezunu ne iş yapar ?

Bankacılık ve sigortacılık bölümü kazananlar genel olarak gelecekte banka ile veya sigorta şirketleri ile çalışır ve bu hepimizce bu şekilde kabul edilir, ancak bilinenin aksine Bankacılık ve sigortacılık bölümü mezunları farklı alanlara da yönelebilmektedirler. Türkiye şartların da Finans Kuruluşları açısından baktığımızda sadece bankacılık ve banka iş olanakları değil bir çok farklı alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşlara başvurularınızı bölümünüz adı altında değil, standart bir 2 yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunu olarak da yapabiliyor olacaksınız. Ayrıca sadece Finans kurumları ile de sınırlı kalmayan iş olanakları diğer sektörde bulunan ve Bankacılık ve sigortacılık bölümü gibi ayrıca 2 yıllık bölümlerden mezun olan adayları istihdam edebilmektedir.

Bankacılık ve sigortacılık bölümü kazananlar, genel olarak bu soru işaretleri ile baş ederken ayrıca bankacılık kazandım, bankacılık okunur mu ? bankacılık ve sigortacılık okunur mu gibi bilgileri de araştırmaktadır. Evet bankacılık okunur ve eğer kendinizi gerekli donanımlarla pekiştirirseniz gelecekte hayal ettiğiniz yerlerde olmanız o kadar zor görünmüyor. Bankacı olma hayali ile başvuruda bulunan adaylar için bankacılık bölümleri okunabilir ve eğitim süreçlerinden sonra iş bulabileceğiniz sağlam bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bankacılık ve sigortacılık bölümü mezunu ne iş yapar ?

Bankacılık ve sigortacılık bölümü mezunları, ilk iş deneyimini alt kademelerden başlayarak, ilerleterek kısa sürede kariyer rotasını kendisi çizer. Bugün kıdemli bankacıları irdelediğiniz de mutlaka bankaların çok farklı departman ve birimlerinde görev almış olduğunu ve bugünlere gelirken yaşadığı bankacılık kariyer serüvenlerini görebilirsiniz. Bu bankacılarda kendi dönemlerinde mutlaka bankacılık ve sigortacılık bölümü okunur mu ? gibi sorularla haşır neşir olmuşlardır ancak şuanda kıdemli birer bankacı olarak belkide kariyerlerinin zirvesine tırmanmış bulunmatadırlar.

2 yıllık bankacılık bölümü mezunu adaylara yönelik bankalar farklı banka iş ilanları yayınlayabilmektedir. Çağrı Merkezi, Şube satış, Genel müdürlük de asistanlık, banka gişe gibi birimler bankacılık mezunları için aslında biçilmiş kaftandır. 2 yıllık mezun alan bankalar bu bölümlere yerleştirdikleri, adayların kişisel başarılarını takip ederek, terfi olanakları dahilinde farklı pozisyonlara geçiş yapmalarına olanak tanımaktadır. Bankacılık myo mezunları, bankacılık ve sigortacılık mezunu ayrımı yapılmaksızın bankalarca istihdam edilen personel her daim aynı haklara sahip olmakta ve bankacı kimliği taşımaktadır.

Bankacılık sigortacılık bölümü mezunu iş olanakları, özel bankalar da olduğu gibi kamu bankaları olarak nitelendirdiğimiz; Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank, Halkbank da da aynı şekilde mevcuttur. Dönemsel olarak yapılan kamu bankaları sınavlarına dahil olmak için başvurdan adaylar, mezun oldukları eğitim seviyesi için ayrılmış olan sınavlara girerek başarılı sonuçları neticesinde bankalara yerleştirilmektedir. Özel bankaların aksine kamu bankaları yine belli dönemlerde KPSS şartı ve puan şartı arayarak da personel alabilmektedir.

Günümüzde bankacılık myo mezunları, iş hayatına başlamadan DGS ile 4 yıllık lisans tamamlayabilmektedir. Üniversitelerin; İşletme, iktisat, Maliye, Muhasebe, Bankacılık, Uluslarası Ekonomi gibi bir çok dalında örgün eğitim alarak veya açık öğretim fakültelerinde sadece sınavlara girerek Lisans tamamlayabilirler.

Banka personel maaşları personelin içinde bulunduğu statüden statüye göre değişiklik gösterir.

Örneğin bir gişe görevlisi ile müşteri temsilcisinin alacağı maaş aynı olmamaktadır. Gişe personeli olmak bankacılığa atılmış ilk adımdır. Bankada yeni işe başlayan bir personel banko elemanı olarak görev alır.

Gişe görevlisi olarak çalışmaya başlandığında paraya dair her şey öğrenilmiş olur. Aynı zamanda aynı statülerde çalışan banka elemanları maaşları bankadan bankaya da farklılık gösterebilir.

Örneğin 2016 yılı temel alındığında A bankasında 1.200 TL maaş alan bir gişe görevlisi B bankasında 1.400 TL ücretle çalışabilmektedir. Buradan da anlayacağımız üzere banka personeli için sabit bir ücret söylemek çok da doğru olmayacaktır. Bankacılık sektöründeki en yüksek maaşı satış bölümlerinde bulunan portföy elemanları almaktadır.

Bu konuda deneyimli bir hale gelen ve bankalar arası satışı gerçekleştirebilen bir portföy sorumlusunun maaşı 5.000 TL yi bulmaktadır. Aynı zamanda şube müdürleri de oldukça yüksek miktarlarda ücretler almaktadır.