Aöf Ek Yerleştirme Kayıt Tarihleri

Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Ek Yerleştirme ile yerleştirilen adayların,

Aöf ek yerleştirme nasıl yapılır ? Aöf ek yerleştirme tercihleri ve aöf ek yerleştirme bölümleri

Yatay Geçiş

Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine 2016 Yatay Geçiş kapsamında kayıt hakkı kazanan adayların,

İnternet başvuru ve kayıt işlemlerini kapsamaktadır.

İnternet Başvuru İşlemleri, 19 Eylül 2018 Pazartesi günü saat 09.00’da başlayıp,24 Eylül 2018 Cumartesi günü saat 17.00’de sona erecektir.

İnternet Başvuru Adresi http://aof.anadolu.edu.tr

İnternetten başvuru yapmayan adaylar kayıt yaptıramaz. İnternetten başvuru yapmak kayıt için yeterli değildir.

24 Eylül 2018 tarihinden sonra İnternetten veya başka bir yöntemle başvuru yapılması mümkün değildir. Elektrik kesintisi, teknik arızalar veya İnternet hattınızın kesik olması vb. nedenlerle başvuru yapamama durumunda kalmamanız için başvurunuzu son günleri beklemeden yapınız. İnternetten başvuru süresi kesinlikle uzatılmayacaktır.

Adaylar, İnternet Başvuru ve Kayıt Kılavuzu’nda açıklanan kayıt belgelerini hazırlayarak illerdeki AÖF bürolarına bizzat başvurarak kayıt yaptırabilirler.

İnternet Başvuru ve Kayıt Kılavuzu ile Öğrenci Kılavuzuna www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresi Kılavuzlar bağlantısından veya http://aof.anadolu.edu.tr adresinden ulaşılabilir.

Kayıt İşlemleri, 19 Eylül 2018 Pazartesi günü başlayıp,23 Eylül 2016 Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecektir.

Mazeretli Kayıt İşlemleri 24 Eylül 2018 Cumartesi günü mazeretli olanların kayıtları yapılacaktır.

24 Eylül 2016 Cumartesi günü AÖF büroları kayıt işlemleri için açık olacak ve kayıt yapılacaktır.

Adaylar, 19 Eylül – 23 Eylül 2018 tarihleri arasında illerde bulunan Açıköğretim Fakültesi bürolarına bizzat başvurarak kayıtlarını gerçekleştireceklerdir. Bu tarihler arasında mazeretleri nedeniyle kayıt yaptıramayanlar 24 Eylül 2016 tarihinde bizzat veya yakınları aracılığıyla başvurarak kayıt yaptırabilirler. 24 Eylül 2016 tarihinden sonra mazeret beyan ederek kayıt yaptırmak isteyenlerin başvuruları kabul edilmeyecek ve kayıtları kesinlikle yapılmayacaktır.

Kayıt belgeleri eksik ise kayıt yapılmaz ve belgeleri tamamlamak üzere ek süre verilmez. Kayıt süresi uzatılmayacaktır. Belirtilen tarihler arasında her ne sebeple olursa olsun kaydını yaptırmayan adaylar Fakülteye kayıt hakkını kaybederler ve herhangi bir hak iddia edemezler. Posta ile kayıt yapılmaz.

İnternet Başvuru ve Kayıt ile ilgili resmi çağrı bu ilanla yapılmaktadır.

Adaylar, ders transferi ve muafiyet işlemlerine ilişkin ayrıntılı bilgiye www.anadolu.edu.tr/acikogretim adresi Duyurular bölümünden ulaşabilirler.

Aöf ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak Açıköğretim Fakültesi’nde okumak için ek tercihlerini gerçekleştiren adayların merakla bekledikleri,ÖSYM Açıköğretim Ek Yerleştirme Sonuçlarının açıklanma tarihi henüz netleşmedi.Ancak OSYM AÖF Ek Yerleştirme Tercih Sonuçları açıklanır açıklanmaz yukarıda vermiş olduğumuz linke tıklayarak öğrenebileceksiniz.

Adaylar,ÖSYM Açıköğretim Ek Yerleştirme Sonuçlarına ÖSYM’nin (https://sonuc.osym.gov.tr/) adresinden T.C Kimlik Numaraları ve Aday Şifreleri ile giriş yaparak ulaşabilecekler.

Açıköğretrim Fakültesinde okumayı hayal edenler için ikinci bir umut olan AOF ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih İşlemleri Başlamak üzere.Peki,2017-2018 AOF ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih İşlemleri Ne Zaman Başlayacak? İşte pek çok AÖF Adayının merak ettiği sorulardan en önemlisi. Anadolu Üniversitesinin Açıköğretim Bölümlerinden boş kalan kontenjanlarına ek yerleştirme başvuruları Eylül 2017 tarihinde alınmaya başlanmıştı.AÖF ÖSYM Ek Tercih Yerleştirme İşlemleriyle ilgili tüm merak edilenleri bu sayfamızdan paylaşmaya devam edeceğiz.

Adaylar,AOF ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzunu ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr/) internet adresini tıklayarak öğrenebilecekler.Yine AOF ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih İşlemlerini ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr/) internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve Aday İşlemleri şifreleri ile giriş yaparak yapabilecekler.Adaylar AÖF ÖSYS Ek Yerleştirme Tercih İşlemlerini Kılavuz Bilgilerine göre dikkatli bir şekilde yapmaları gerekmektedir.

Not: AÖF duyurularından haberdar olmak için buraya tıklayınız

ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI AÇIKLANDI

Geçen sene ön lisans programları Tablo-3A (sınavsız geçiş yapılan programlar) ve Tablo-3B (YGS puanıyla öğrenci alan programlar) diye ayrılıyordu. Daha önce açıklandığı gibi iki yıllık ön lisans programlarının yüzde 60’ı meslek liseliler için kullanılan sınavsız geçiş, yüzde 40’ı ise diğer liselerden mezunlar için YGS puanı ile tercih edilecek şekilde ayrıldı. Bu nedenle kılavuzda bu yıl Tablo-3A ve Tablo-3B yerine, Tablo-3 ve Tablo-4 var. Tablo-3 iki yıllık ön lisans programlarını, Tablo-4 ise dört yıl ve daha fazla süreli lisans programlarını kapsıyor. Ayrıca geçen yıllarda ön lisans programlarına okul birincisi kontenjanı verilmezken, bu sene bu bölümlere okul birincisi kontenjanı ayrıldığı görüldü.

Lisans bölümlerinin profesör, doçent, yardımcı doçent sayısı da kılavuzda yer aldı. Uzmanlara göre adayların bu bölümleri dikkatlice incelemesi gerekiyor. Çünkü bazı bölümlerde bir tane bile profesör veya doçent bulunmuyor.

EN ÇOK DÜŞÜŞ HUKUKTA

Kılavuzda dikkat çeken bir diğer konu ise İstanbul, Ankara, Marmara ve Selçuk gibi üniversitelerin hukuk ve tıp fakültelerinin kontenjanlarında düşüş olması. Örneğin İstanbul ve Ankara Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi geçen yıl 800 öğrenci alırken, bu yıl kontenjanı 650’ye düştü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının 500’den 400’e; Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının ise 400’den 300’e düştüğü görüldü.

Tıp fakültelerinde ise daha az kontenjan düşüşü yaşandı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin geçen yılki toplam kontenjanı 369 iken, bu yıl 328 oldu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nin kontenjanı ise geçen sene 498 iken, bu sene 462 olarak açıklandı.

2017 ÖSYM Ek Yerleştirme tercihleri nasıl yapılacak?

ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2017 ÖSYS yerleştirme kılavuzundaki açıklamaya göre, Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ve varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak.

2017 ÖSYM Ek Yerleştirme İşlemlerini Kimler Yapabilecek?

Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. (Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.).

2017 ÖSYM Ek Yerleştirme Taban Puanları Nasıl Belirlenecek?

ÖSYM’nin yayınladığı 2017 ÖSYS yükseköğretim kontenjanları ve yerleştirme başvuru kılavuzunda ifade edilen bilgiye göre, Ek Yerleştirmede Tablo 4’teki lisans programları ile Tablo 3B’deki ön lisans programlarına, merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak. Her yıl bu sınırlama nedeniyle üniversitelerde yüzlerce kontenjan boş kalıyor. Bu yıl da kontenjanların bu puan sınırlaması nedeniyle boş kalacağı ihtimali oldukça yüksek.

ÖSYM ayrıca, Tablo 3A’daki sınavsız geçiş programlarının genel yerleştirme sırasında dolmama veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlarına da Ek Yerleştirme yapılacak. Bu yerleştirmede de önce kendi alanlarında tercih yapmış meslek lisesi öğrencileri yerleştirme işlemine alınacak, meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarındaki sınavsız geçiş yerleştirilmelerinden sonra boş kalan kontenjanlara genel lise mezunlarının ve meslek liselerinin diğer alanlarından mezun olanların ilgili puanlarına göre yerleştirilmeleri yapılacaktır.

Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacak.

———————————————————————————————

PUANA GÖRE DEĞİL, KENDİNİZE GÖRE TERCİH YAPIN

Prof. Dr. Naci Gündoğan (anadolu üniversitesi Rektörü): Üniversite tercihi adayın gelecek kariyerini belirleyen en kritik aşamadır. Bu nedenle sadece üniversiteye girmiş olmak için bir tercih yapmayın. Gerçekten gelecekte çalışmayı planladığınız ve kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz bölümü ve üniversiteyi tercih edin. Bunun için de gönlünüzdeki üniversite ve bölümde eğitim gören ve mezunlarla görüşün. Tercih yaparken istediğiniz bölümleri bir önceki yılın puanlarına göre sıralanıyor. Puanı yüksek olan üniversite her zaman eğitim kalitesi görece yüksek olan üniversite ya da o aday için en uygun üniversite anlamına gelmiyor. Üniversite ve bölüm puanlarını belirleyen birçok faktör var. Örneğin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde bulunan üniversiteler şehir avantajı nedeniyle daha çok tercih ediliyor ve puanları yüksek olabiliyor. Sadece puana bakarak sıralama yapmak istemediğiniz bir üniversite ve bölüme girmenize neden olabilir.

Tercih yaparken üniversitelerin fiziksel koşulları, öğretim kadrosu, sosyal imkânları, şehrin ulaşım ve konaklama durumu gibi birçok faktörü göz önünde bulundurarak sıralamanızı yapın. Unutmayın, gelecekteki hayatınızla ilgili çok önemli bir karar verme aşamasındasınız. Bu süreçte kulaktan dolma bilgilerle itibar etmeyin. Tercih edeceğiniz bölüm, meslek ve üniversite hakkında iyi bir araştırmayla doğrudan kendiniz bilgi edinin. Gelecekte bir mesleği gerçekten başarıyla yapabilmenin yalnızca yüksek puanlı bölümleri bitirmekle mümkün olmayacağını bilin.