Aöf Açıkögretim Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Bölümü
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası bölümü dersleri nelerdir,Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası puanları nedir, AÖF Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası hakkında bilgi
Programın Amaçları
Sermaye piyasaları hızlı değişim göstermektedir. Bu alanda çalışacakların; sermaye piyasasının yapısı, sermaye piyasasının araçları ve finansal kurumların artan önemi konusunda sağlam bir bilgiye ihtiyaçları vardır. Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Önlisans Programının amacı, finansal aracı kurumlarda veya organize menkul kıymet borsalarında çalışabilmeye yönelik özgüven düzeyini sağlayacak sermaye piyasaları ve menkul kıymetler bilgisine sahip öğrenciler yetiştirmektir.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Önlisans Programında öğrencilerin; sermaye piyasaları ve menkul kıymetlerin matematiksel, yönetimsel, hukuki ve ekonomik yönlerine, finansal kurumların işlevlerine ve günümüz küresel piyasalarıyla ilgili güncel konulara ilişkin bilgi düzeylerinin artırılması hedeflenmektedir.
Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme
Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları” ve “Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esasları”na göre belirlenir.
Mezuniyet Koşulları
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Önlisans Programında 120 AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Önlisans Programı Diploması” alırlar.
Dikey Geçiş Olanakları
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.
İş Olanakları
Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, finansal piyasalarla ilgili faaliyet gösteren çalışma alanlarında rahatlıkla çalışabilecek becerilere ulaşacaklardır. Bu kurumlar aşağıda sıralanmıştır:
Bankalar
Sigorta Şirketleri
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası
Sermaye Piyasası Kurulu
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu
Aracı Kurumlar
Araştırma Kuruluşları