Amerikan Dili ve Kültürü Edebiyatı Amerikan İngilizcesini hem yazılı hem de sözlü olarak akıcı bir şekilde kullanabilen, Amerikan Kültürü, Tarihi, Edebiyatı, Sanatı ve özellikle Sinemasına dair birikimi ile entelektüel ve özgür düşünme normlarına sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlar.
Kişisel Özellikler
Amerikan Dili ve Kültürü Programında okumak isteyen öğrencilerin; İyi bir İngilizce düzeyi veya İngilizceyi öğrenme hırs ve çalışkanlığı olan, sanat ve edebiyata yatkın, soyuttan yola çıkarak olayları kavrayıp ifade edebilme yeteneğine sahip bireyler olması gerekir.
Dersler ve Eğitim Süreleri
Programın öğretim süresi dört yıldır. Bu süreçte: Dil dersleri(bu dersler İngilizce dilbilgisi, kompozisyon, çeviri gibi, okuma yazma ve konuşma becerilerini geliştirmeye yöneliktir); Tür dersleri (Roman-öykü, şiir, tiyatro ve düzyazı türündeki yapıtların değerlendirme yöntemleri öğretilir); Amerikan kültürünü tanıtan dersler( Toplumsal tarih, kültür tarihi, ırklar arası ilişkiler gibi başlıklar altında verilir) ve Edebiyat Derslerinden (Başlangıcından bugüne kadar Amerika?da üretilen belli başlı roman, şiir, tiyatro ve düzyazı yapıtlarının ait oldukları dönem ya da akımların özellikleri göz önünde tutularak incelenir) oluşan bir program uygulanır.
Sosyal Statü ve Ünvanlar
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler “Filolog” unvanı alırlar
Çalışma Sahaları
Mezunlar; öğretmenlik, mütercimlik yapabilir, bankalarda, otel ve turizm işletmelerinde, ihracat ve ithalat yapan şirketlerde, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarında, elçiliklerde, yayın kuruluşlarında çalışabilirler.
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı okuyarak öğretmen olmanız mümkün; ancak bunun için yapılması gereken bazı hususlar var. Bu yazıda, tercihlerine Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünü de eklemek isteyenler için faydalı olacak bilgileri sunmaya çalıştık.
Bilindiği gibi birçok ülkenin olduğu gibi, ülkemizin de en çok irtibat ve ilişki içinde olduğu devletlerden bir tanesi ABD’dir. Bu devlet ile olan ilişkilerin elzem olması, üniversitelerde böyle bir bölümün açılmasına da vesile olmuştur. Bu kültürü daha yakından tanımak, gerektiğinde Amerika’ya giderek çeşitli araştırmalar yapmak, konsolosluklarda, büyük elçiliklerde görev almak veya devlet okullarında İngilizce öğretmeni olmak için okuduğumuz bu bölüm iş olanakları bakımından orta seviyede bir bölümdür.
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Nedir?
Türkiye’de birçok devlet üniversitesi ile özel üniversitede okutulan, amacı İngilizce öğretmenleri veya Amerikan Kültürü ve Edebiyatı ile ilgili araştırmacılar yetiştirmek olan 4 yıllık bir lisans programıdır. Hazırlık sınıfı da okunduğu takdirde bölümün eğitim süresi 5 yıldır.
Bölümün Puan Türü ve Bölüm İçin Girilmesi Gereken Sınavlar
Puan türü DİL-1’dir. LYS-5 sınavına girmiş olan adaylarda 3 farklı puan türü hesaplanır. Bunlar DİL-1, DİL-2 ve DİL-3 puan türleridir. Bu bölüm ise DİL1 puan türü ile öğrenci almaktadır.
Bölümü tercih etmek isteyenler YGS ve LYS-5 sınavına girmelidir.
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Mezunları Öğretmen Olabilir mi?
Evet, zaten mezunların ekserisi öğretmen olma gayesi ile bölümü tercih etmektedir. Ancak öğretmen olmak için bölümü bitirmiş olmak yetmez. Öğretmen olmanın en önemli şartlarından bir tanesi de pedagojik formasyon almış olmaktır. Eğitim Fakültelerinde formasyon eğitim süresince verilmektedir. Ancak Amerikan Kültürü ve Edebiyatı gibi bölümlerde, öğrenciler mezun olduktan sonra herhangi bir üniversiteden pedagojik formasyon belgesi alabiliyorlar.
Bu kavramı ilk defa duyanlar için küçük bir açıklama yapmak yerinde olacaktır? Pedagojik formasyon nedir? Pedagojik formasyon, öğretmenlik derslerini aldığınıza dair size verilen belgedir. Örneğin eğitim fakültelerinde her dönem ”Gelişim Psikolojisi”, ”Ölçme ve Değerlendirme”, ”Sınıf Yönetimi” vb. dersler okutulur. Eğitim fakültelerinde okumayanlar ise eğitimlerini tamamladıktan sonra 1 dönem boyunca formasyon eğitimi alarak bu belgeyi hak kazanma şansına sahiptirler. Konu ile ilgili sorularınız olursa çekinmeden sorabilirsiniz.
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı İş İmkanları – Çalışma Alanları
Bölümün iş bulma imkanı okullarla yani öğretmenlikle sınırlı değildir. Zaten her mezunun formasyon alması da mümkün değildir. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunları ne iş yapar sorusuna şu iş olanaklarını sıralayabiliriz.
– Formasyon alıp KPSS ve mülakatlardan başarılı olduktan sonra devlet okullarında İngilizce öğretmenliği yapabilirler.
– Özel okullarda veya dil kurslarında İngilizce öğretmeni olarak çalışabilirler.
– TRT, Dışişleri Bakanlığı ve benzeri kurumlarda görv alabilirler.
– Turizm acentelerinde turist rehberi olarak çalışabilirler.
– İngilizce web siteleri açarak evden para kazanma olanağına sahip olabilirler.
– Büyükelçiliklerde veya konsolosluklarda görev alabilirler.
– Tercüme bürolarında tercüman veya çevirmen olarak çalışabilirler.
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Maaşları Ne Kadar?
Bir MEB okuluna İngilizce öğretmeni olarak atananların alacağı en düşük maaş 2950 Türk Lirasıdır. Bu taban maaşın haricinde, haftada fazladan okuttukları ders saati kadar ek ders ücreti de alırlar. İngilizce öğretmenleri 2950 lira maaş almak için haftada 15 saat derse girmek zorundadır. 15’ten sonraki her ders için yaklaşık 11-12 Tl ücret alırlar. Ancak ekstradan girecekleri ek ders sayısı 15’i geçemez.
Full çalışan bir öğretmenin 15 ek ders aldığını düşünürsek şu hesabı yapabiliriz. 15×12=180 TL. Bir ay 4 hafta sayıldığında, alınacak ek ders ücreti 720 lira civarında olur. Gördüğünüz gibi full çalışan bir İngilizce Öğretmen yaklaşık 3700-3750 lira civarında maaş alabilmektedir.
Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Okumak Mantıklı mı, Bu bölüm Tercih Edilir mi?
Şahsen ben olsam, sırf İngilizceyi öğrenmek için bile olsa bölümü kaçırmazdım. Unutmayın, yabancı diller karın doyurur, hele de bu dil İngilizce oldu mu tadından yenmez. İnanın dil bilenlerin yapabileceği o kadar çok iş var ki… En basiti İngilizce bir site veya bir Youtube kanalı açıp birkaç ay emek verdiğinizde bile iyi kazançlar elde etmeye başlarsınız.