Almanca Öğretmenliği Hakkında Bilgi

Almanca Öğretmenliği Programı; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi – özel ilk ve ortaöğretim kurumlarında görev yapacak Almanca Öğretmenleri yetiştirmeyi amaçlar.

Kişisel Özellikler
Programda okumak isteyenlerin; yabancı dil öğrenmeye istekli, dil ve edebiyatla ilgilenen, sözel yeteneği güçlü bireyler olmaları gerekir. Ayrıca öğretmenliği benimsemiş ve öğretmeyi seven kişiler olmaları da önemlidir. Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, sevecen, hoşgörülü, sabırlı, mesleğinin sorunlarıyla ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, iyi bir öğrenme ortamı oluşturabilecek, kendini geliştirmeye istekli kişiler bu alanda daha başarılı olabilirler.

Dersler ve Eğitim Süreleri
Programın öğretim süresi dört yıldır. Öğretim süresince; Almanca Dilbilgisi, Alman Edebiyatı, Almanca konuşma ve yazma becerilerini kazandırma ve geliştirmeye yönelik dersler yanında öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği Eğitim Psikolojisi, Genel ve Özel Öğretim Metotları, Rehberlik gibi dersler okutulmaktadır.

Sosyal Statü ve Ünvanlar
Almanca Öğretmenliği Lisans Programı?ndan mezun olanlar ?Almanca Öğretmeni? unvanını kazanırlar.

Çalışma Sahaları
Programdan mezun olanlar için, bu alanda öğretmen ihtiyacı fazla olmadığı için öğretim kurumlarında öğretmen olarak çalışma imkânı oldukça kısıtlıdır. Mezun olanlar ayrıca, turizm ve ticaret firmalarında çevirmen olarak çalışabilirler.

Yabancı dile olan eğilimm giderek artış gösteriyorr. Bu da beraberinde yabancıı dil ile alakalıı birçok meslek grubununn ortaya çıkmasına katkıı sağlıyor. Ülkemizde genel olarak İngilizce,, Almanca ve Fransızcaa yabancı dillerine aitt meslek kolları yerr alır. Kuşkusuz bu meslek kollarınınn en başınca yabancıı dil öğreticiliği gelirr. Üniversite tercih kılavuzlarında İngilizcee öğretmenliği, Almanca öğretmenliğii ya da Fransızcaa öğretmenliği gibi meslekk dalları birçok üniversitedee programlar içerisinde yerr alır.

Almanca Öğretmenliğii bölümüne girecek adayların önceliklee Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı´naa girmeleri gerekir. Yüksek Öğretimee Geçiş Sınavı´ndan en azz 180 puan almak gerekirr. 180 puan barajı oluşturur.

Bu puann türünden yeterli sıralama vee puanı elde eden adaylarr tercihlerinde Almanca öğretmenliği bölümünüü tercih edebilirler.
Almanca Öğretmenliğii okumak isteyen adaylar Lisanss Yerleştirme Sınavı- 5 (LYS– 5) sınavına girmekle yükümlüdürlerr.
180 puann barajını geçen adaylar Lisanss Yerleştirme Sınavı´na girmeye hakk kazanırlar.
Böylelikle üniversitelerin Almancaa Öğretmenliği bölümüne yerleşilmiş olunurr.

Almanca öğretmeni nasıl olunur?

Bazı üniversitelerdee ise Almanca Öğretmenliği bölümündee hazırlık sınıfı yoktur. Adayların yapacaklarıı tercihlerde bu noktalara dikkatt etmeleri gerekir.
Üniversitelerin Almancaa Öğretmenliği bölümüne yerleşmiş adaylarr genel olarak hazırlık sınıfıı ile birlikte toplamda 55 yılda mezun olabilirler.
Almanca öğretmenii olabilmek için öğrencilerin sadecee Almanca Öğretmenliği bölümüne gitmelerii gerekmez. Birçok üniversitedee yer alan Alman Dilii ve Edebiyatı bölümünden dee mezun olanlar Almanca öğretmenii olarak görev yapabilirler.

Alman Dilii ve Edebiyatı bölümünden mezunn olan öğrenciler öğretmenlik yapabilmekk için pedagojik formasyon derslerii alırlar. Pedagojik formasyonn dersleri başarı ile tamamlandığıı takdirde Alman Dili vee Edebiyatı okuyan öğrenciler dee Almanca öğretmenliği görevini üstlenebilirlerr.
Almanca öğretmenii olarak mezun olanlar aynıı zamanda çevirmenlik de yapabilirlerr. Fakat programınn asıl amacı Almanca öğretmenii yetiştirmektir.
Almanca öğretmenii olarak Milli Eğitim Bakanlığı´´ nda çalışabilmek için öğrencilerinn KPSS’ye girmeleri gerekir. KPSS’de “genell yetenek ve genel kültür”” bölümleri çözülür. KPSS dışındaa ayrıca Öğretmenlik Alan Bilgisii Testi (ÖABT) sınavına daa girmeleri gerekir. Bu ikii sınavdan gerekli puanlar eldee edildiği takdirde tercihleri doğrultusundaa Milli Eğitim Bakanlığı´nda Almancaa öğretmeni olarak görev yapmayaa hak kazanırlar.
Hazırlık sınıfınıı atlayan adaylar ise 44 yıl gibi bir süredee Almanca öğretmeni olarak mezunn olurlar.

Almanca Öğretmenliğii bölümü üniversitelerin eğitim fakültesindee yer alır. Dolayısıyla lisanss eğitimi boyunca Almanca eğitiminn dışında pedagojik formasyon derslerii de verilir. Öğrenciler mezunn olduktan sonra çeşitli dershanelerdee ya da okullarda çalışabilirlerr.

Almanca Öğretmeni Nasıl Olunur?

Almancaa öğretmeni olmak isteyenlerdee nasıl özellikler bulunmalıdır??

Kişilerr dil öğrenmeye yatkınn oldukları gibi, öğretmeyee de yatkın olmalıdırlarr.
Karşısındakilerlee iyi ve etkilii iletişim kurabilen, sabırlıı ve kendini kontroll edebilen tüm adaylarr Almanca öğretmeni olabilirlerr.
Almancaa öğretmeni olmak isteyenn öğrencilerin öncelikle dill öğrenmeye yatkın olmalarıı gerekir.

Öğretmenlik mesleği, üniversite sınavlarına giren yüz binlerce adayın hayali. Öğretmenlik bölümlerinin bu kadar tutulmasında hem yaz tatili hem de öğrenme öğretme aşkı yatmaktadır. Doğrusu, ülkemizde öğretmenlere gereken değer maddi ve manevi olarak yeterince verilmiyor; ancak her şeye rağmen kutsal olarak görülen bu mesleği icra etmek isteyen, bunun için yanıp tutuşan çok kişi var.

Almanca Öğretmenliği bölümünü okumak isteyenler için derlediğimiz bu yazıda hem öğretmenlik mesleği hem de Almanca öğretmenliği hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Yazıyı inceledikten sonra karar sizin.

Almanca Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde okutulan, amacı Almanca Öğretmenleri yetiştirmek olan 4 yıllık bir lisans programıdır. Türkiye’deki ondan fazla üniversitede bölümün eğitimi verilmektedir. Hazırlık sınıfı okumak zorunlu değildir; ancak bu sınıfı atlamak için sene başı gireceğiniz yeterlik sınavını geçmeniz gerekmektedir. Şayet Almancanız çok iyi seviyede değilse hazırlık sınıfını da okumanızı tavsiye ederiz.

Almanca Öğretmenliği Hangi Puan Türü – Hangi Sınavlara Girmeliyim?

Bu bölüm, LYS-5 sınavı ile girilen bir bölümdür. Puan türü DİL-1 puanıdır. Bu puana sahip olmak için öncelikle YGS’ye girip 180 barajını aşmalısınız. Daha sonra yapılacak olan LYS-5’e de girip yeterli puanı aldığınız takdirde Türkiye’de Almanca Öğretmenliği olan herhangi bir üniversiteyi tercih edip bölümü okuyabilirsiniz.

Almanca Öğretmenliği İş İmkanları – Ne İş Yapar?

Bölüm öğrencileri öğretmen olarak yetiştirilir. Doğal olarak mezunları da ya devlet okullarında ya da özel okullarda öğretmenlik yaparlar. Ancak mezun olanlar direkt öğretmen olmazlar. Atlamaları gereken bazı badireler var. Üniversite mezunu bir öğretmen adayının öğretmen olarak atanabilmesi için öncelikle KPSS’nin Genel-Kültür/Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri oturumlarına katılmalıdır.

Daha sonra varsa ilgili branşın Alan Yeterli sınavına girilir. Bu sınavlardan başarılı olmak artık yeterli değil. Türkiye’ye öğretmen alımında sözlü mülakat da getirildi. Sözlü mülakata da girip başarılı olduktan sonra okul tercihi yapıp atanabilirsiniz.

Almanca Öğretmenliği iş olanakları şu şekilde listelenebilir;

– MEB okullarında öğretmenlik yapabilir.
– Özel okullarda öğretmenlik yapabilir.
– Üniversitelerde öğretim görevlisi olabilir.
– Turist rehberi olarak çalışabilir.
– Tercüme bürolarında tercüman olarak çalışabilir.
– Dışişleri Bakanlığında veya bağlı birimlerinde çalışabilir.

Almanca Öğretmenliği Atamaları

2017’de yapılan Temmuz atamalarında ortalama 77-78 puan alan öğretmenler devlet okullarına atanabildi. atama konusunda birçok branşa göre daha şanslı bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz. KPSS taban puanlarında zaman zaman dalgalanmalar yaşanabilmektedir. Bu hususu da dikkate almakta yarar var.

Almanca Öğretmenliği Maaşları Ne Kadar?

2018’de göreve başlamış olan bir almanca öğretmeni maaşı 2950 lira civarındadır. Biz bu maaşa taban maaş diyoruz. Taban maaş neredeyse tüm öğretmenlerde aynıdır; ancak bazı kriterler maaşı yükseltebilmektedir. Mesela öğretmenseniz ve eşiniz çalışmıyorsa size aile yardımı yapılır. Bu yardım 2018 için 200 lira civarındadır. aynı şekilde 0-6 yaş aralığında çocuklarınız varsa, sayısı üçü geçmemek üzere, her çocuk için 50 lira kadar para alırsınız. Dil öğretmenlerinin çoğu dil tazminatı da almaktadır. Almanca bilginiz üst düzeyde ise, girdiğiniz yabancı dil sınavından yüksek puan aldığınızda devlet size her ay dil tazminatı altında bir ödeme de yapıyor.

Tüm bunların dışında bir ek ders ücreti vardır. Bu ücret her öğretmende aynı değildir. Bazı öğretmenler neredeyse hiç ek ders alamazken, bazılar full ek ders alabilmktedir. Haftada full ek ders alan bir almanca öğretmeni ekstradan 750 lira kadar kazanabilmektedir. Özetle şunu söyleyebiliriz. 2018 Almanca öğretmeni maaşları alt limit olarak 2950 lira, üst limit olarak 3700 liradır. Her sene kıdeminiz arttıkça da maaşta küçük yükselmeler görülecektir.

Almanca Öğretmeni Ne İş Yapar – Görevleri Nelerdir?

– Ders okuttuğu sınıfların yıllık planlarını hazırlar.
– Sınıflarda Almanca dersi verir.
– Şube rehber öğretmeni olduğu sınıfın her şeyiyle ilgilenir.
– Sorumlusu olduğu kulüp varsa gerekli dosyaları düzenler ve toplantılar yapar.
– Öğrenci başarısını arttırmak için gerekli tedbirleri alır.
– Haftada bir gün nöbet tutar.
– İdarenin verdiği diğer görevleri yerine getirir.

Almanca Öğretmenliği Okumak Mantıklı mı?

Bize göre Almanca Öğretmenliği tercih edilecek bir bölümdür. Öğretmenlik zaten güzel bir meslektir. Ataması kolay olan öğretmenlikler ise daha da güzeldir. Tarih, coğrafya, biyoloji gibi branşlarla karşılaştırdığımızda bu bölüm mezunlarının atanmasının daha kolay olduğunu görüyoruz. Hepinizin hayallerinize ulaşmanızı dileriz. Başarılar. Sorularınızı çekinmeden sorabilirsiniz